کاربرد Launch Fiber و Receive Fiber چیست؟

در کانکتورهای ابتدا و انتهای خط، Backscatter به دستگاه تستر این امکان را می دهند تا با دریافت صحیح Launch Fiber و Receive Fiber افت صحیح این کانکتورها را اندازه گیری نمایند.

یادآوری اصول تست فیبرنوری:

مشخص کردن مقدار افت (Insertion Loss) و تلفات برگشتی سیگنال (Return Loss) در هر یک از کانکتورها و یا محل های اسپلایس در خطوط فیبرنوری، مهمترین دلیل برای استفاده از دستگاه OTDR است. دستگاه OTDR برای شناسایی مقدار Insertion Loss و Return Loss در هر یک از موارد ذکر شده از یک روش متداول استفاده می کند. زمانی که نور از دستگاه OTDR به داخل فیبرنوری تابیده می شود در طول حرکت خود مقداری از این نور به فرستنده (OTDR) بازگشت داده می شود که معمولا به این پدیده Backscatter می گوییم. Backscatter باعث خواهد شد تا دستگاه بتواند محل هر یک از رویدادها (Events) را در طول کابل فیبرنوری (کانکتورها، اسپلایس ها و یا حتی خمیدگی ها) شناسایی و مقدار تضعیف سیگنال را ثبت و گزارش نماید.

نکته قابل ملاحظه در تجربیات نصب کابل های فیبرنوری نشان داده که یکی از مهمترین قسمت های فیبرنوری که بیش ترین اشکالات را در بردارد، کانکتورهای ابتدا و انتهای خط است. برای محاسبه ی مقدار Insertion Loss و Return Loss این کانکتورها، دستگاه های میزان دقیق باید به نحوی ساخته شوند که Backscatter را در ابتدا و انتهای خط به درستی شناسایی کنند اما حتی برای دستگاه های میزان دقیقی همچون OTDR فلوک (Fluke) هم تحلیل Backscatter ابتدا و انتهای خط به راحتی میسر نیست.

در ادامه این نوشتار با معرفی Launch Fiber روش صحیح تست یک خط فیبرنوری توضیح داده می شود.

چگونگی یک تست صحیح بر روی کابل های فیبرنوری توسط دستگاه فلوک (Fluke) انجام دهیم؟

برای تضمین صحت عملکرد تست مخصوصاً در ابتدا و انتهای خط، احتیاج به استفاده از دو تکه کابل ساخته شده به عنوان Reference است. شرکت فلوک (Fluke) با دقت بسیار بالا دو تکه کابل مورد نظر را با انواع کانکتورهای مرسوم (SC ،FC ،LC و یا E2000) سربندی کرده و در کیف محافظی تحت نام Launch Fiber و Receive Fiber با دقت بسیار خاصی تولید و ارائه می نماید.


ماهیت کابل Launch Fiber و Receive Fiber همانند یکدیگر است، صرفا به دلیل اینکه یکی از Launch Fiber ها در سمت انتهای خط نصب می شود در روند تست، آن را Receive Fiber می نامیم. توجه داشته باشید معمولاً فلوک (Fluke) پیشنهاد می کند طول کابل Launch Fiber برای مالتی مود حدود 100 متر و برای سینگل مود حدود 130 متر در نظر گرفته شود.

در صورتی که از Launch Fiber در زمان تست استفاده نشود دستگاه OTDR امکان هیچ تحلیلی از Backscatter کانکتورهای ابتدایی و انتهایی نخواهد داشت. در نتیجه مهمترین قسمت (کانکتور ابتدا و انتها) از نتایج تست حذف خواهد شد. همچنین با در نظر نگرفتن این دو کانکتور، محاسبه ی افت کل خط (Loss Budget) و اندازه گیری طول خط (Length) نیز به دقت گزارش نخواهند شد.

توجه: هرگز Launch Fiber را به یک پچ کورد واسط متصل نکنید. Launch Fiber باید دو سر خط مستقیما از طریق یک آداپتور به کانکتورهای ابتدا و انتهای خط اتصال داده شود. به خاطر داشته باشید با توجه به اینکه فلوک Launch Fiber را در انواع کانکتورهای متنوع ارائه می دهد می توانید با انتخاب کانکتور فیبرنوری مناسب اتصال مورد نظر را برقرار نمایید.

روش تنظیم دستگاه DTX-1800 برای استفاده از Launch Fiber:

قبل از شروع به تست لازم است کانکتورهای Launch Fiber در هر طرف به طور کامل تمیز شده و مانند شکل زیر ارتباط اولیه ای را برای تنظیم دستگاه برقرار نماییم.

در ادامه:

1- دستگاه را در حالت SETUP قرار داده و گزینه Fiber OTDR را انتخاب نمایید. سپس OTDR Port را برای استفاده در حالت مالتی مود و یا سینگل مود قرار دهید.

2- کلید چرخشی تنظیم دستگاه DTX را بر روی SPECIAL FUNCTION قرار داده و سپس گزینه Set Launch Compensation را انتخاب نمایید.

3- در قسمت Set Launch Method با تغییر وضعیت highlight متد Launch + Receive را مشخص نمایید و کلید تست را فشار دهید.

با فشار دادن کلید تست، همان طور که در شکل زیر مشاهده می نمایید، کیفیت خط مورد نظر باید در حالت بسیار خوب و سبز قرار گیرد. در غیر این صورت احتمال اینکه اتصالات کثیف و یا Launch Fiber خراب شده باشد وجود داشته و در نتیجه صحت تست مورد تایید قرار نمی گیرد.


با تکمیل فرآیند تست صفحه Event Table مانند شکل زیر نمایش داده خواهد شد.


برای ذخیره کردن نتایج این صفحه احتیاجی به فشار دادن کلید SAVE نیست، نتایج به صورت اتوماتیک ذخیره می شوند.

نکته مهم: در صفحه Event Table با فشار دادن کلید F1 نتیجه ردیابی خط Reference نمایش داده می شود. همانطور که در شکل زیر ملاحظه می نمایید محل Launch Fiber و Receive Fiber به درستی نمایش داده شده است.


با تحلیل گراف فوق موارد زیر قابل تأمل است.

مطابق با استانداردهای کابل کشی ساختار یافته مجموع Insertion Loss دو کانکتور و آداپتور میانی نباید افتی بیشتر از 0.75dB داشته باشد. همان طور که در شکل بالا ملاحظه می نمایید این افت معادل 0.48dB گزارش شده است. نکته قابل توجه این است که دستگاه فلوک (Fluke) با توجه به وضعیت بهتر 0.48dB نسبت به 0.75dB، نتیجه تست را PASS نمایش می دهد. اما این گزارش حاوی نکته ی قابل توجه دیگری است که PASS بودن آن را زیر سوال می برد.

همان طور که در گراف بالا ملاحظه می نمایید خط نشان گر بر رو متراژ صفر علامت گذاری شده است. این خط محل دقیق کانکتورهای Launch Fiber و Receive Fiber را نمایش می دهد. به لحظه ی ورود نور از نقطه علامت گذاری شده توجه کنید و سپس آن را با لحظه خروج نور از این محل مقایسه نمایید.


همان طور که ملاحظه می شود قدرت سیگنال ورودی کمتر از لحظه خروج سیگنال از این محل می باشد. در حقیقت این طور به نظر می رسد که پس از عبور نور از داخل کانکتور، قدرت سیگنال نه تنها تضعیف نشده بلکه تقویت هم شده است. همچنین کشیدگی بیش از حد در Peak محل کانکتورها نیز نمایانگر ایراد است. در صورتی که با گرافی با موارد ذکر شده رو به رو شدید دلیل اصلی آن تمیز نبودن سر کانکتورهای Launch Fiber وReceive Fiber است. برای تمیز کردن این کانکتورها حتما باید از الکل ایزوپروپلین با خلوص بیشتر از 98% استفاده شود.

توجه: در صورتی که کانکتورها تمیز نشوند و عملیات تست اصلی ادامه پیدا کند علاوه بر اینکه نتایج تست درست نمی باشد باعث خواهد شد تا Return Loss نیز مردود شود.

برای تمیز کردن کانکتورها می توانید از کیت تمیز کننده شرکت فلوک (Fluke) که برای این منظور ساخته شده است استفاده نمایید.


همچنین برای اطمینان از صحت تمیز بودن کانکتورها، پیشنهاد می شود ازدستگاه Fiber Inspector شرکت فلوک (Fluke) استفاده شود.


پس از اطمینان از تمیز بودن کانکتورها لازم است عملیات تست دوباره انجام پذیرد. همانطور که در گراف زیر ملاحظه می نمایید پس از تمیز کردن کانکتورها علاوه بر اینکه ارتفاع Peak به شدت کاهش پیدا کرده حداکثر افت کانکتور نیز وضعیت بهتری (در حدود 0.18dB) گزارش شده است.


در این لحظه دستگاه آماده تست خط اصلی می باشد. توجه داشته باشید ارتباط کانکتورها از دستگاه تستر در تمام طول تست نباید جدا شود درغیر این صورت لازم است دوباره روند فوق تکرار شود. برای تست خط، دو سر Launch Fiber و Receive Fiber را مانند شکل زیر به خط اصلی متصل نماییم و کلید تست را فشار دهیم.


پس از تایید تست نتیجه به صورت زیر نمایش داده خواهد شد.

1000 Characters left