اگر حیوانات جونده (Rodent) کابل های فیبرنوری را بجوند می توانند خسارت های جدی به آنها وارد نمایند.
در محیط هایی که از کابل های فیبر نوری استفاده می شود چه در داخل ساختمان (Indoor) یا خارج از ساختمان (Outdoor) و همچنین بسته به شرایط جغرافیایی و مکانی که کابل نصب شده است باید مسئله جویده شدن کابل توسط جوندگان (Rodents) مدنظر قرار گرفته شود. بسیاری از تولید کنندگان به روش های مختلف، کابل ها را در برابر جویده شدن توسط حیوانات مختلف مقاوم می کنند (Rodent Protection). جوندگان (Rodents) معمولا با فشار دادن فک خود بر روی کابل ها سعی بر آن دارند تا دندان های خود را به مغزی وسط کابل برسانند. در صنعت هایی که سایز کابل اهمیت ندارد با افزایش قطر روکش بیرونی کابل، باعث می شوند تا سایز کابل از فک جونده بزرگتر شود و در نتیجه حیوان را از جویدن منصرف می کنند. اما در صنعت هایی مثل کابل های فیبرنوری که هر روزه قطر آنها کوچکتر می شود این روش کارآیی لازم را ندارد. بنابراین تولیدکنندگان از روش های دیگری استفاده می کنند که در زیر به آنها اشاره شده است.
1- استفاده از محافظ روکش فلزی (Corrugated Steel Tape Armord) :
اگر یک نوار پلیمری که با روکش فلزی مقاوم شده است به دور کابل پوشانده شده باشد می تواند به طور 100 درصد جلوی جونده را بگیرد. با دندانه دندانه کردن این نوار (Corrugated) علاوه بر افزایش مقاومت کابل، انعطاف پذیری آن نیز در مواقع خمش بهتر می شود.
این پلیمر ترکیبی که با یک ورق فلزی، استحکام آن بالا رفته است با نام تجاری Zetabon شناخته می شود. معمولا برای بیشتر کردن استحکام یا از ورق آلومینیوم با ضخامت 0.008 اینچ و یا از ورق مسی با دو ضخامت متداول 0.005 یا 0.010 اینچ استفاده می شود. محصول نهایی علاوه بر اینکه استحکام لازم را دارد، عایق نیز بوده و ترکیبات پلیمری آن باعث می شود تا در برابر مواد شیمایی و نفتی نیز مقاوم باشد. این روش یکی از بهترین روش های مقاوم کردن کابل در برابر جوندگان است.
2- محافظت با مفتول های فلزی (Steel Wire Armor) :
در این روش از مفتول های گالوانیزه نرم استفاده می شود. این مفتول ها به دور کابل در بین ژاکت داخلی و خارجی پیچیده شده و از کابل در برابر جوندگان (Rodents) محافظت می کنند. در این روش به دلیل اینکه مفتول های فلزی نرم هستند انعطاف کابل بسیار بالا رفته و در محیط هایی همچون رایزهای داخل ساختمان و سقف های کاذب نصب آسانتری را میسر می سازند.
3- استفاده از رشته های عایق (FRP/GRP Armor) :
یکی از مشکلات دو روش قبل استفاده از فلز برای ضد جونده کردن کابل است. استفاده از فلز باعث خواهد شد در مواردی مانند برخورد صاعقه یا دلایلی دیگر، اتصالی بر روی فلز محافظ کابل ایجاد شود که همین امر باعث انتقال شوک الکتریکی و آتش سوزی می شود. از این رو بسیاری از استانداردهای کابل کشی برای محیط هایی همچون داخل ساختمان (Indoor) اجبار می کند که از کابل هایی که دارای محافظ فلزی است استفاده نشود. در این مواقع استفاده از دو روش متداول زیر مرسوم است:
روش اول: استفاده از (FRP (Fiber Reinforced Plastic / Polymer است که به صورت رشته های ضخیم پلیمری زیر روکش اصلی کابل پیچیده می شوند.
روش دوم: استفاده از تکنیک GRP Glass Reinforced Plastic / Polymer است که در آن با استفاده از پشم شیشه، مقاومت کابل در برابر جوندگان (Rodents) را تا نزدیک 100 درصد افزایش می دهد.
در این روش که به Glass Yarns نیز معروف است علاوه بر ضد جونده شدن، کابل به طور کامل عایق نیز می شود.
4- نایلون _ پلی آمید به عنوان محافظ روکش بیرونی(Nylon (Polyamide12)) :
اضافه کردن یک لایه نایلون ضخیم (0.8-0.5 میلی متر) به روکش بیرونی کابل ارزانترین روش برای محافظت کردن کابل در برابر جوندگان (Rodents) است. این روش بیشتر برای محیط هایی کارآیی دارد که کابل دسته کم از داخل لوله یا داکتی مقاوم کشیده شده باشد.
5- استفاده از مواد شیمیایی (Chemical Repellents) :
اخیرا روش های جدیدی توسط تولیدکنندگان معرفی شده است که در آن با استفاده از مواد شیمیایی بازدارنده و افزودن آن به روکش بیرونی کابل باعث می شوند در صورت جویده شدن، بو و یا طعمی از خود خارج کنند که بر سلامت جونده تاثیر مستقیم گذاشته و جونده (Rodent) را از ادامه کار منصرف نماید.
شکل زیر نسبت اثر بخشی هر یک از روش های فوق را مقایسه کرده است. با توجه به در نظر گرفتن پارامتر قیمت، کارآیی و همچنین انعطاف پذیری به نظر می رسد استفاده از روش محافظ های پشم شیشه و یا رشته های پلاستیکی بازده مناسبی را داشته باشد.
ثبت نام
Report
My comments